TUNEing Műhely - 02 Road to OK

2023. december 10. 17:37 - Rejtj

Az elektromos gitárok modolásának és tuningolásának számos módja van, amivel valamilyen olyan hatást érhetük el amit egy sima húrcserével vagy hangszedő cserével aligha. A TUNEing Műhely sorozatban (figyelted a szójátékot) ilyen és ehhez hasonló témakörökkel fogok foglalkozni. 
Mai fogásunk a szó szoros értelmébe vett tuningolás.

Mielőtt belevágnánk a sűrűjébe, szeretném megköszönni Fazekas Péternek (Nomad Guitars), hogy szaktudásának hozzájárulásával egy korrekt cikk készülhetett az iszonyat mély témakör ellenére.

istockphoto-1207331159-612x612.jpg

ALAP BEÁLLÍTÁSOK

Természetesen ez az egyik de talán legfontosabb része  a hangszerünk jobbá tételéhez, amit kivétel nélkül mindenki ismer.
Amikor veszünk egy új vagy használt gitárt érdemes elvinni hangszerészhez, hogy megfelelően beállítsa.
Itt gondolok az olyan alapvető dolgokra mint húrok cseréjenyak dőlése, húr magassága, intonáció. Ezeket mi magunk is elvégezhetjük csak lehet kicsit több időbe fog teli egy csomó kísérletezéssel egybekötve hogyan jó és kényelmes.
Megpróbálok átmenni ezeken a témákon prezentálva, hogy is kell/kéne ezt elvégezni.

FIGYELEM!
Nem vagyok hangszerész de a saját gitárom így állítottam be és nekem tökéletesen üzemel. Ha nem vagy biztos magadban, akkor MINDEN esetben inkább hangszerészhez vidd a gitárt mert az utólagos helyreállítás mindig költségesebb és körülményesebb!

Szükséges felszerelés:
- új húrkészlet + ajánlott egy húrtekerő
- drótvágó (NE használj műszerész oldalcsípőt mert tönkre fog menni!)
- csavarhúzó (több méretben)
- imbuszkulcs (több méretben)
- plasztik kártya (pl. bankkártya, diákigazolvány, stb.)

Bundok

NE! Ne nyúlj hozzá. A bundokat majd a hangszerész kezelésbe veszi ha indokolt vagy ha igényed van rá. Persze ha tudod mit és hogy kell csinálni és olyan hangszered van amit nem bánsz, akkor miért ne...

Felső nyereg

Az egyik lényeges beállítási pont amiről az ember lazán megfeledkezik, hisz ,,nem tudom mi az meg minek, ott van azt kész" kategóriába sorolja, pedig egy hangszerésznek az első között van, hogy azt leellenőrizze. Általában a gitároknak a gyártója ezt beállítva szokta adni a hangszert, sajnos sok esetben - főleg alsó kategóriánál - ezeknek a felső nyergeknek a precíz beállítása elmarad.
Alapvetően ha túl alacsonyan vannak a húrok a rossz nyereg miatt akkor már üres hangon is zörögni fog a gitár hiába emeled a húrmagasságot vagy homorítod a nyakat, ha pedig túl magasan akkor nem tudod annyira lesüllyeszteni a húrt, hogy jó legyen, a nyak domborítással pedig megint minden elromlik. Egyszóval szívás ha nem jó a nyereg...

Standard hangolás esetén az "alapértékei" ha a 2. bundnál lefogod a gitárt, akkor a vastag E húrnál az első bundkorona és a húr között ~0,3mm távolság kellene, hogy legyen, a vékony E húrnál pedig < 0,3mm. Ha ez nem így van, akkor sajnos arra az adott húrvastagságra és hangolásra nem megfelelő a nyereg. Hogy ne szálljunk el hangszerész képzéses formába és írjuk fel az összes variációt leegyszerűsítve X dolgot tehetsz rossz nyereg esetén.
1. Alacsony nyereg esetén cserélni kell az egész nyerget.
2. Magas esetén új nyereg.
3. Magas esetén megpróbálod megreszelni a nyerget belülről, hogy lejjebb kerüljön a húr. (pl. régebbi húrral vagy valamivel amivel beférsz)
4. Magas esetén kiveszed a nyerget és lejjebb reszeled.
5. Pro tipp, bármelyik esetben vidd el hangszerészhez.

Szintén fontos még itt kiemelnem, hogy a nyeregben ne szoruljon túlzottan de ne is lötyögjön a húr. Ha lötyög azzal sajnos nem igazán tudsz mit kezdeni új nyergen kívül, azonban ha szorul, akkor már van 1-2 trükk. 
1. Reszelővel vagy valami régi húrral reszeld meg a nyerget - de nehogy túlreszeld.
2. Grafittal kicsit megsatírozhatod a nyerget. Ez elvileg kicsit "csúszóssá" teszi és nem fog úgy szorulni.

Nyak dőlése és görbülete

Ezt a témakört muszáj vagyok két részre szedni mert a kettő erősen összefügg.
Az egyik a nyak dőlése. A nyak dőlésszöge azt jelenti hogy a nyak a testhez képest milyen szögben áll. Jellemzően egy vintage tremolós gitárnál ez 0°, egy floydosnál néhány fok, egy TOM rendszerű húrlábnál (Les Pauloknál lehet megfigyelni) több fokos is lehet. Alapvetően ezzel semmi dolgunk sincsen mert gyárilag ilyen a nyak illesztése csak a teljesség kedvéért meg kell említenem.

nyakdolese2.jpg
A másik - számunkra már lényegesebb tényező - a nyak görbülete vagy íve. Ennek kulcsfontosságú a megfelelő beállítása de csak óvatosan vele. A gitárok nyakában jellemzően van egy (basszus esetén akár 2) un. nyakmerevítő pálca, aminek a célja, hogy tartsa a fát és gátolja esetleges vetemedésből adódó csavarodást. Az egyetlen dolog amire szükséged lesz egy 4-es imbuszkulcs.

Alulról vagy felülről nézz bele a gitárba és az alapján tudod eldönteni, hogy merre dől jelenleg a gitár (egyenes, homorít, domborít). Általános igazságként kimondható, hogy törekedni kell az egyenes nyakra de ha picikét homorít az nem probléma, azonban ha domborít a nyak vagy bármelyik irányba C betűt ír le, akkor már állítani kell rajta. (C esetén inkább már hárfád van mint gitárod.)
nyakgorbulet3.jpgA folyamat:
1. Ereszd le a húrokat ha már van fent húr.
2. Keresd meg a gitárodon hol van a nyakmerevítő pálca "vége". (A nyak alján vagy fején kell keresni. Lehet lesz ott egy takarólemez is, azt nyissuk ki vagy csavarjuk ki.)
3. Nézzünk be alulról vagy felülről a gitárba, hogy merre dől a nyak.
4. Állítsuk be. 
A 4-eshez egy metódus, hogy lefogod az első és utolsó bundot és úgy állítod be a görbületet, hogy a fogólap közepén (kb. 7.-8. bundnál) a húr alja és a bund korona közt ~0.5 mm-es távolság legyen, lehetőleg nagyobb ne. Ha ezt igazán precízen szeretnénk kimérni, akkor javasolt hézagmérőt beszerezni ami csupán néhány ezer forintos tétel csupán.
A legfontosabb, hogy a beállítás végén bárhol fogjuk le a hurt az pengetés után ne némuljon el az adott húr.
Ha domborítani szeretnénk a gitárt akkor óramutató járásával megegyezően-, ha homorítani, akkor pedig óramutató járásával ellentétesen kell tekerni.
FONTOS, hogy egyszerre mindig maximum csak negyed fordulatokat tekerjünk és tekerés után várjunk kb. 10-15 percet míg a nyak teljesen leköveti a pálcát ÉS hogy az imbuszkulcs tökéletesen illeszkedjen a álca foglalatba mert ha "elreszeled", akkor nyak csere ha megint állítani kell.

Híd

Ha Fix hidas vagy vintage tremolós gitárod van, akkor igazából nem nagyon kell hozzányúlni.
Ha másmilyen van abban sajnos nem tudok tippet adni de ha Floyd-Rose-os a gitár, akkor a hidat lehet be kell állítani. Azonban ha nem értesz hozzá akkor inkább NE nyúlj hozzá, bízd a hangszerészre. Lásd következő, Húrcsere fejezet.

Húrcsere

Teljesen mindegy milyen gitárról beszélünk az új húr csodákra képes. Hogy milyen meg hányas méret ez már teljesen szubjektív kérdés. 6 húros gitár esetén ez jellemzően a standard 9-es és standard 10 között szokott átlagban mozogni. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne mást feltenni, kísérletezz nyugodtan, azonban mindenek előtt néhány fontos tanácsot fogadj meg.
Ha fix húrlábad vagy vintage tremolód van, akkor szinte bármit feltehetsz, azonban a Floyd Rose gitárod van, akkor már kicsit bonyolultabb a helyzet.
Ha a Foyd Rose híd feszítése már be lett állítva egy adott húrvastagságra és hangolásra, akkor ha más fele mozdulsz el, akkor ismételten be kell állítani, amit én már fixen hangszerészre bíznék, annak nem állnék neki mert nagyon kritikus a működési elve.

Az egyszerűség kedvéért egy valódi hangszerész, Kovács Tamás magyarázóját tenném ide, aki megmutatja, hogyan kell újrahúrozni egy gitárt.
Fix vagy Vintage Tremoló: CLICK
Floyd Rose: CLICK

Húrmagasság

A húrmagasság mindenkinek teljesen egyéni. Valakinek magasabban vannak, valakinek alacsonyabban. A magasabban vagy mélyebben az szabja meg, hogy mekkora a húrnyomás a gitáron. Minél alacsonyabb annál kisebb a húrnyomás, annál kevesebb erővel kell lenyomni a húrt, minél magasabban annál erősebben. 

A húr magasságának beállítása a hídon történik. Fix vagy vintage tremolós híd esetén a hid hátulsó oldalán található a nyeregnek nevezett alkatrész, amihez tartozik 2(3) csavar. Az egyik csavar az intonáló csavar, ami az intonáció beállításához szükséges (erről részletesebben a következő Intonáció résznél) és 1 - de jellemzően inkább 2 - húrmagasság állító csavar (action screw).
Ennek a beállításához egy 1.5-es vagy 2-es imbuszkulcs és egy plasztik kártya (pl. bankkártya vagy diákigazolvány) szükséges.
Ha feljebb akarod állítani akkor értelem szerűen feljebb, ha lejjebb akarod, akkor lejjebb kell csavarni. Ha 2 darab csavar van a nyereg két oldalán, akkor próbálj meg mindkét csavar esetén kb. ugyan annyit tekerni, hogy a húr középen maradjon.

screenshot_4.png

Mivel mindenki más húrmagasságot preferál, így sajnos nem létezik pontos beállítási útmutató, így csak egy módszert fogok bemutatni és néhány tanácsot javaslok.
A módszer annyiból áll, hogy felhangoljuk a gitárt és egy plasztik kártyát a 12 bund környékére ragasztunk oly módon, hogy az minél pontosabban kövesse a fogólap ívét. (Amikor odacelluxozod a kártyát figyelj, hogy ne hajlítsd be nagyon a kártyát mert akkor nagyon eltávolodik a fogólaptól.) Lefogjuk a húrokat az első bundnál, majd közepes erővel kezd el pengetni egyesével a húrokat. Ha a kártya nem zörög, akkor lejjebb állíthatod de ha zörög, akkor már ne menj lejjebb mert az adott húr el fog némulni rendes játék közben.

Intonáció

A végső simítás. Az intonáció alatt gyakorlatilag a hangszer hangpontosság beállítását értjük a nyakon.. 
A beállításhoz mindössze egy -  jellemzően csillag - csavarhúzóra van szükségünk.
Ahogy az előző húrmagasság beállításos résznél említettem is a hídnak az egyik alkatrésze a nyereg. Ennek a nyeregnek a feladata, hogy megadja a húr "hosszát". Minden ilyen nyereghez tartozik egy rugózott csavar, amivel ez a "hossz" állítható. Amikor ezt a nyerget állítjuk, akkor ezt nevezzük intonáció állításnak.

A menete gyakorlatilag annyi, hogy miután behangoltuk a gitárt lefogjuk a 12. bundnál a gitárt és megpengetjük.
(Itt nézhetsz akár üveghangot is. Mindkettőnek megvan az előnye-hátránya. Lefogás esetén a lefogott hangok lesznek pontosak, üveghang esetén pedig arányaiban lesz "pontatlan" a lefogott hang. Mindkettő jó módszer.)
Ha ugyan azt a hangot halljuk/látjuk mint amit az adott üres húr megpengetésekor, akkor nincs vele dolgunk.
Azonban ha más vagy hangolatlan hangot, akkor sajnos állítani kell rajta.
Ha felfele kell hangolni, akkor a csavart kifele (azaz óramutató járásával ellentétesen) kell csavarni.
Ha lefele kell hangolni, akkor a csavart befele (azaz óramutató járásával megegyezően) kell csavarni.
FONTOS, hogy minden esetben állítás előtt lazítsuk meg a húrokat különben túlfeszülés miatt akár el is szakadhatnak. Miután csavartunk rajta egy kicsit hangoljuk be újra az adott húrt és ellenőrizzük.
Miután megvagyunk, az összes húron ellenőrizzük utoljára a hangolást az üres húron és a 12. bundjánál.

 

Ezek voltak a kötelezők, amiket ha tuningolsz, ha nem, ajánlott megcsinálni. Ha ezek után is úgy gondolod neked ez nem elég, akkor jönnek számításba az árkategória szerint két részre szedett tuningok. Az egyik olcsóbb, ingyenes vagy néhány filléres doppingok. A másik pedig a már jelentősebb de drágább változtatások.

Olcsóbb boostok

Fontos kiemelnem, hogy ezekkel nagyságrendi ugrást nem fogsz tudni elérni, mindössze csak pár kellemetlenséget orvosolnak amik egy olcsóbb gitárnál előfordulhatnak.

Árnyékolás

Erről részletesen az első TUNEing Műhelyben már beszéltem, így ha az kimaradt, akkor itt az ideje pótolni.

Híd fixálás + rezgés csillapítás

Ez a tuning igazából csak akkor hasznos ha gagyi vintage tremoló karod van (ez alatt nem azt értem, hogy a vintage tremoló gagyi csak hogy van abból is gagyi, jellemzően az alsó kategóriás gitárokon) és nem is akarod használni.
Alap esetben ezekkel a tremolókkal az a baj, hogy még ha nem is használod képesek (el)hangolni a gitárt. Mivel mi ugye ezt nem szeretnénk, ezért 2 módon lefixálhatjuk, hogy többé ne legyen ezzel problémánk.
Az egyik lehetőség, hogy a híd és a test közé egy megfelelő méretű fadarabot beapplikálsz, ezzel megakadályozva a híd mozgását. Ez az ingyenes opció.
A drágább de ugyan olyan hasznos hack ha az alap 3 rugó mellé beteszel még kettőt. Így az 5 rugó kellően nagy erővel húzza hátra a hidat, így gyakorlatilag szintén fixálja.

guitarbrigefix_1.png

Kicsit ugyan ennél a témánál maradva. Ha a fával történő fixálást választottad, akkor is érdemes lehet benne hagyni a rugókat, mert ha kiszeded őket és egyszer netán megint valamiért lekapod a hátulját és kicsit elbambulsz, akkor kiszeded a fadarabot és az egész előrecsuklik a húrfeszítés miatt. Ha utóbbit akkor érthetően ott vannak fixen a rugók.
Na most ezeknek a rugóknak azonban van egy kis hátránya. Bármilyen nagyobb pengetéskor vagy gitár test "ütődésnél" berezegnek és emiatt egy ilyen búgó hangot hallatnak. Ennek elkerülése véget érdemes a rugókat is némítani.
Drágább megoldás, hogy un. "Noiseless" tremoló rugókat alkalmazunk amiből egy set (3db) - a cikk írásának pillanatában - 10.550Ft, viszont ha a híd fixálása a célod, akkor nem valószínű, hogy elköltenél tök feleslegesen 2x10.550Ft-ot.
Az ingyenes megoldás, hogy vagy egy szivacsot vagy egy ruhadarabot beteszel a rugók alá-közé, ezzel gyakorlatilag nullára redukálva a zümmögést.

Sajnos ezzel azonban el is érkeztünk az "olcsó" szekció végéhez. Nézzük is meg a már jelentősebb boostokat.

Drágább boostok

Na itt már erőteljes, érezhető ugrásokról beszélünk, amiket elkövetve a végeredmény egy igazán kellemes hangszer lehet.

Hangszedő csere

Kivétel nélkül állíthatom ez az a dolog, amit szinte minden olcsó gitár esetén érdemes lehet cserélni. Iszonyatos hangminőségi ugrást ad a hangszernek és ha netán váltalán gitárt, akkor is ki tudod szerelni és vinni tovább a következőbe.
Előnye hogy akár *otthon is elvégezheted a cseréjét, így nem feltétlen kell hangszerészhez hurcibálni.
Hátránya....nos hát igen, nem véletlen van a Drága kategóriában.
Csak, hogy egy példával éljek, a cikk írásának pillanatában a legolcsóbb Seymour Duncan Single-Coil hangszedő 35.900 Ft, ugyan ez csak humbuckerben már 49.900 Ft. Éppen emiatt érdemes lehet átgondolni, hogy melyik az a PickUp állás amit a leginkább kedvelsz vagy használod és csak az az 1-2 hangszedőt cserélni.
Sajnos a másik költsége ennek a bulinak, hogy ha otthon csinálod szükséged lesz egy forrasztópákára (elég a legolcsóbb, nagyon többre nincs szükséged pl. EZ) meg némi forrasztó ónra, hogy tudd rögzíteni a drótokat. Azonban ha gyakorlatlan vagy forrasztásban, akkor előbb érdemes venni valami DIY forrasztó kit-et, amivel kicsit gyakorolhatsz. (Pl. egy digitális hőmérő vagy autóhoz egy jó kis akku őr.) (A Hestore nem támogat sajnos, csak példaként vannak onnan betéve dolgok.)

Hangszedőkből nagyobb márkák pl.: Seymour Duncan, DiMarzio, EMG, Bartolini.

A hangszedők cseréjének menete hihetetlen egyszerű de mégis nehézkes folyamat lehet mivel gyártónként (sőt még akár típusonként is) eltér a kábelek száma és színkódolása így mindig olvassuk el az adott típushoz tartozó bekötési ábrát!
Sajnos támpontot nem nagyon tudok adni mert találkoztam már ezzel azzal de ki lehet logikázni. Ha félrekötsz valamit, akkor sem kell aggódnok mert nem fog kiszállni belőle a működésért felelős füst tehát nem tud semmi megfőni vagy felrobbanni.

Hangolókulcs csere

Ez már az a csere kategória, amit nem feltétlen érdemes egy olcsó gitárnál cserélni de ha fenti hídfix trükk ellenére is hangolódik mint a fene és nagyon zavar, akkor érdemes lehet cseréltetni ezeket. Ez egy cseppet olcsóbb buli de még így is költséges, ugyanis egy jobb márkájú hangolókulcs set 23.890Ft-tól indul.
Ez is otthon elvégezhető, azonban hogy biztosan jó settet vegyél érdemes hozzáértők véleményét kikérni.
ITT egy jó kis videó róla, ami bemutatja, hogy nem is olyan félelmetes ez a folyamat mint hangzik.

Nagyobb márka pl. Schaller

 Jó barkácsolást. ;)

Hivatalos útmutatónak nem minősülő blogbejegyzés. A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg road crew-ját, hangszerészét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarguide.blog.hu/api/trackback/id/tr2317972056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása