Made in Hungária - Hazai márkák

2023. szeptember 06. 23:11 - Rejtj

Amikor idehaza gitárt, erősítőt, pedált vagy bármi ehhez kapcsolódó dolgot szeretnénk vásárolni, akkor általában az emberek 99%-a az ismertebb webshoppokhoz és márkákhoz fordul. Ha már tapasztaltabb az ember és egy igazán jó gitárt vagy erősítőt akar, akkor elkezdődik a szemezgetés és kompromisszum kötés a 400 ezer plusz kategóriával. Ez a gitár nagyon jó DE..., Ez az erősítő nagyon jó DE... ismerős?

Azonban ennek nem feltétlen kell így lennie. Nagyon sokan nem is sejtik, hogy mennyi HAZAI készítő van, akiknek megvan a szakmai háttere és eszköztára, hogy valami olyat alkosson, ami igazán a TE szájízed, a TE igényeid szerint készült.

hunbajusz_jpg.png

Természetesen fontos hozzátennem, hogy a "custom shopnak" megvannak az anyagi részei is, azonban aki a felső kategóriát keresi az tudja, hogy a minőséget meg kell fizetni.
A cikkben árat direkt nem fogok írni mert ezek készítőnként eltérnek és nyilván változnak, azonban ha komoly érdeklődő vagy a portéka iránt, akkor ne légy rest dobni egy mailt és megkérdezni mennyi az annyi.

A célom ezzel a cikkel, hogy egy helyre legyen gyűjtve a - lehetőleg - összes hazai márka, aki gitárt vagy ahhoz kapcsolódó dolgokat készít. Emiatt igyekszem állandóan frissen tartani ha újak bukkannak fel.
Az eddigieket megpróbáltam kategóriába szedni, hogy a legfrissebb információim alapján miket készít vagy készített.

Elektromos & basszusgitárok

Alexa Guitars

Honlap: http://www.alexagitar.hu/index.php?lang=en

Blasius Guitars

Honlap: https://www.blasiusguitars.com/
Facebook: https://www.facebook.com/blasius.guitars/
Instagram: https://www.instagram.com/blasiusguitars/

Boldogh Guitars

bg.pngBoldogh Csaba vagyok és 2008 óta készítek basszusgitárokat és gitárokat.
Azóta picit változott a helyzet mert ma már főleg elektromos gitárokat készítek, a basszus vonal sajnos visszaszorult.
A célom az volt, hogy mindenféle „voodoo”-tól mentesen a lehető legjobb anyagokból, minőségben készítsek hangszereket.
Ma már csak 3 modellem készítem, a Sunset-et és a két basszus modellemet a Jazzy-t és az SC-t. Az a visszajelzés jön, hogy ezeket szerte a világban megelégedéssel használják a „mosoly tesók”.

Elérhetőségem: boldoghcsaba@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/boldoghguitar/
bgg.png

Craftman by MT

Medgyesi Tibor munkái.
Honlap: https://hangszercenter.hu/elerhetosegek

Erhard Handmade Instruments

Facebook: https://www.facebook.com/erhardinstruments/?locale=hu_HU

Fibenare

Honlap: https://www.fibenare-guitars.org/
Facebook: https://www.facebook.com/fibenare/?locale=hu_HU

GV Guitars

Honlap: https://gvguitars.com/
Facebook: https://www.facebook.com/gvhandmade/

Horváth Attila "Hemü"

Honlap: https://hemuguitars.wordpress.com/about/

HG Guitars

Honlap: https://www.hg-guitars.com/
Instagram: https://www.instagram.com/hg.guitars/

Köves Guitars

Lucas Handmade Guitars

Facebook: https://www.facebook.com/lucasampdebrecen

MLp Guitars

Honlap: http://mlpguitars.com/
Facebook: https://www.facebook.com/MLPguitars/

Nomad Guitars

polish_20230528_221218120.jpgFazekas Péter vagyok. Végzettségemet tekintve épület és bútorasztalos valamint gépgyártás-technológiai technikus vagyok. Főállásban, most is az utóbbi szakmámba dolgozom.
Magával a hangszerekkel és a zenéléssel közel 20 éve foglalkozom. Már az első hangszerem vásárlásakor is azon törtem a fejem, hogyan lehetne jobbá tenni, hogyan tudnék készíteni egy jobbat és ez a gondolat olyannyira gyökeret eresztett bennem, hogy nem hagyott nyugodni. Rengeteget olvastam a témában, próbálgattam a cuccokat (gitárok, erősítők, kütyük), hogy már-már jobban érdekelt mint maga a gitározás. (szerk. ismerős...) Sok barkácsolás, tuningolás, javítás és csere-bere után jött az elhatározás, gitárt kell készítenem! Gitárt AKAROK készíteni! Pontosabban hiányát éreztem egy öthúros basszusgitárnak, és anyagi megfontolásból (Én naiv, azt hittem majd olcsóbb lesz, hehe) úgy döntöttem, majd én megcsinálom. Az évek alatt összegyűjtött tudás, a faipari ismeret és a rajongás kellő löketet adott, hogy belefogjak. Nyilván ehhez nem volt elég kredit, se szerszám, és csak egy második emeleti panellakás erkélye állt rendelkezésemre mint műhely, szóval a körülmények tökéletesek voltak ez első projekthez! Én is - mint sokan - a Zolkow basszusműhelyén orientálódtam sokat és az ott látottak, a saját tapasztalatok, és egyéb nyers információkból kiindulva végül elkészült a bőgő. A körülményekhez képest ez egy rendkívül jó első hangszer lett, amit egy alkalommal bátorkodtam megmutatni Temesi Bercinek. Nézegette, forgatta, elmondta a kötelező építő jellegü kritikákat majd azt mondta:
- Ez egy jó hangszer...
- Köszönöm!
- Tényleg ez az első?
- Igen.
- Akkor ne hagyd abba!!
Ez az utolsó mondata nyomta rá a pecsétet a sorsomra! :D Azonnal el is mentem egy faáruházba és meggyőztem néhány zenész ismerősömet, hogy nektek szükségetek van egy kézzel készített egyedi hangszerre! Így hát elkezdtem a "termelést". Nagyon nehezen és döcögősen mentek a dolgok de nem adtam fel és folyamatosan fejlesztettem a szerszámparkot.
Mivel már egynél több gitár készült, így kellett találnom egy nevet, ami rövid, hangzatos és könnyen megjegyezhető. Az akkor egyik kedvenc filmem ihletett, így innen jött a NOMAD.
Készítés mellett gitárjavítás, karbantartás és tuningolás is zajlik a Nomad műhelyben.
A munka, tanulás és a fejlesztés folyamatosan pörög, most is több projekten dolgozom egyszerre. Van már hangszerem Németországban is, ajánlottam fel hangszert gitárversenyen fődíjként és készült már signature model is a Radar zenekarba. Ide most is készül még kettő. :) Hosszú távú terveim közt szerepel még a hangszedő és a csöves gitárerősítő készítése is, aminek az irányába már megtettem a kezdő lépéseket de ezekre még várni kell. Mindezek mellett persze még mindig "kicsinek" érzem magam a sok nagyszerű készítő mellett, akik az országban tevékenykednek!
Nagyon sok munka van még előttem, de a lelkesedésem töretlen!

Facebook: https://www.facebook.com/Nomadguitars/
nomadg.png

OL Guitars

Peter Crow Design

Honlap: https://petercrowdesign.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/petercrowdesign/?locale=hu_HU

Prieger Guitars

SHG Guitars

Facebook: https://www.facebook.com/shg.guitars/
Instagram: https://www.instagram.com/shg.guitars/

Simon Guitars

Stonebass Guitars

Honlap: https://stonebassguitars.com/
Facebook: https://www.facebook.com/stonebassguitars

TN Guitars

tng_logo2.png

Tóth Nándor vagyok, eredeti szakmámat tekintve gépészmérnök és a TNG gitárok megálmodója.
2015 környékén kezdtem el gitárokat átalakítani, ezt követte 2018-tól a DIY gitár kitek vásárlása és építése.
2020-ban kezdtem el az első teljesen saját készítésű elektromos gitárom építését.
A profilom jelenleg az elektromos gitárok készítése de tervben van basszusgitár is.
A hangszerek Szegeden készülnek és amit csak lehet CNC megmunkálógépen gyártok. A terveket 3D tervezőszoftverrel készítem és a megmunkáló programokat is én írom.
Építettem már hangszert Blanár Leventének (Dystopia), Sánta Zolának (Spontán Blues Band) és Kőrös Zolinak (Darkmess) is.
Jelenleg a hangszerkészítés a hobbim, ha az élet úgy hozza, szeretnék ezzel foglalkozni teljes állásban.
Ha valakit érdekelnének az eddigi munkáim akkor a facebookon megtalál.

Facebook: https://www.facebook.com/nandor.toth.666/
tngg.png

Varga Guitars

vg.JPG

Varga Csaba vagyok, eredeti szakmámat tekintve asztalos.
Több mint 30 éve foglalkozom politúrozással és hangszerek felületkezelésével.
Az elmúlt évtizedekben egy olyan eljárást dolgoztam ki, mellyel sokkal zenébe illeszthetőbb kellemesebb hangja lesz a hangszereknek. Ez az eljárás a felületkezelésben rejlik.
Az általam fejlesztett bevonat sokkal egyenletesebb, és síkabb felszínű. Ennek következtében a finomabb rezgések is le tudnak válni a felszínről.


A következő hangszer típusoknál bizonyított az eljárásom:
- akusztikus és elektromos gitárok, basszusgitár,
- brácsa, hegedű , koboz,
- fagott, tárogató, kong

Honlap: https://vargagitar.hu/
kepkivagas.JPG


Citerák


Modern Magyar Citerák

Erős László vagyok. Szüleim munkásságát továbbvíve kezdtem el én is a zenével foglalkozni „ha akartam, ha nem akartam belenőttem…
Édesanyám énektanárként és kórusvezetőként tevékenykedett, édesapám tanított citerázni (klasszikus „apáról fiúra” módon), ráadásul természeti emberként szükségesnek tartotta a citera alkotórészeinek teljes ismeretét is. Görbeszögeket egyenesítgetni órákig, illesztőfűrésszel szórakozni pontos szögvágásokkal „míg határértéken belülre nem kerül, fafajtákat fújni kívül-belüli jellegzetességeikkel együtt stb. Élete során több száz gyereket és felnőttet tanított meg citerázni és közben kereste a minőségi hangszereket (hangkép, tonális tisztaság, kezelhetőség stb. alapján).
Édesapám volt a vezető citerás, azonban a hagyományos - ám valójában stagnálásra ítélt - citerák nem voltak megfelelők az úttörő dolgokra, új zenei megoldásokra és fejlesztésekre volt szükség. Ezért született meg a legelső fejlesztett citera. Kezdve a sok húr csökkentésével (amire a Kárpát-térségi magyar citera belső fejlődéstörténete is rámutatott), a húrlábak újratervezésével és azok kivitelezésével.
Ma már odáig eljutottunk, hogy teljesen egyedi megjelenésű és hangzású citerákat készítünk a fiammal együtt és külön-külön is, ki-ki a maga módján és meglátásai szerint.
Minden eddigi zenetudományi kutatásom, mestereim és képzettségem, több évtizedes zenekarvezetői tapasztalatom egyaránt tűpontosan rámutat arra, hogy a hangszer, mint zenei értékhordozó és néplélek-kifejező, szervesen kell kapcsolódjon a korhoz. Rendkívül sok hangszer, sőt hangszercsalád halt ki az évszázadok-évezredek során, amely nem tudott alkalmazkodni a változó körülményekhez.
A magyar citera sokat megélt már, és szeretném, ha ugyancsak sokáig élne. Ehhez megteszem a magamét és remélem más is.

Facebook: https://www.facebook.com/citeramindenhol
mmcc.png

 

Pengetők


Osiris Guitar Accessories

Honlap: https://osirisaccs.com/
Facebook: https://www.facebook.com/osirisaccs
Instagram: https://www.instagram.com/osirisaccs/

 

Erősítők


Aryst & Red Light Amp

Prolude Amplificaton

Honlap: https://www.prolude.hu/?lang=hu

GT Amp

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100054389703149

KAOS Amp

Honlap: https://www.kaosamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/kaosamp/?locale=hu_HU

Madman Amps (inaktív)

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100066893425514

Rauley Amps and MIDI devices (inaktív)

ralogo.png
A nevem Kobela Roland, a Rauley márka alapítója, tervezője és építője.
Nagyjából 2001-2002 körül kezdtem érdeklődni az erősítők technológiája iránt. Eleinte csak saját igényeimre igyekeztem hangolni meglévő erősítőket, később azonban egy gyári kapcsolás (Soldano SLO100) szerint, de saját kezű építésű erősítő felé indultam el.
Ezt követték újabb és újabb csöves erősítők, már saját tervezésű kapcsolásokkal, panelekkel, amik több csatornás, MIDI vezérelhető és programozható felépítésűek voltak. Tudomásom szerint a hazai erősítő építők
közül elsőként kezdtem MIDI vezérléssel ellátott full csöves erősítőket építeni.
A fő csapásirány a többcsatornás gitárerősítők és a zenei/gitáros segédelektronikák készítése volt. MIDI looper pedálok, rackek, MIDI switcherek, MIDI vezérlő pedálok, kapcsoló elektronikák, és még pár egyéb más. Közben gyári erősítők szervizelésével is foglalkoztam, Nemesvámoson és Veszprém környékén.
Erősítőimet elsősorban hazai piacra adtam el, gyakran környékbeli gitárosoknak, pl. a veszprémi Sunday Shift nevű zenekar gitárosa, Ságodi László használja az egyik erősítőmet, egy másik erősítőt és egy csöves előfok pedált pedig Bakos Gergőnek, az ApneA zenekar gitárosának készítettem.
Minden erősítőm egyedi darab, nem készítettem még csak rövid sorozatokat sem.
Jelenleg inaktív vagyok, időhiány miatt nem vállalok sem építést, sem javítást.
Ha fogok is még építeni, akkor is csak olyan készüléket, ami
valamiért engem is inspirál.
A MIDI készülékek termékvonalán viszont szívesen folytatnám a tevékenységem (de még ez is kérdéses), mert ebből nem nagyon van hazai gyártású felhozatal.

Facebook: https://www.facebook.com/Rauley.Amplifiers
Youtube: https://www.youtube.com/@k.roland4338
Hangminták: https://soundcloud.com/rauley
raa.JPG

S.L. Amps

Honlap: https://slamplification.com/index.php/sl-amps-series/
Facebook: https://www.facebook.com/SLAmps/?locale=hu_HU

Protone Manufactory - Lőrincz Attila "Cyklon" (R.I.P. 2023. 05. 08.)

Sajnálatos módon ennek a legendás márkának az alkotója Lőrincz Attila távozott köreinkből azonban hazai körökben Őt tekintették az erősítők atyjának, aki bárkinek szívesen segített erősítőt érintő kérdésekben. Konkrétan akikkel beszélgettem erősítő készítők közül nagyon sokan tőle tanultak vagy nagyban segítette a munkájukat. Mivel Ő már sajnos nem írhatja meg bemutatkozóját így álljon itt a (remélhetőleg minél tovább) még élő honlapján álló bemutatkozó rész. (https://musicalvoice.hu/nevjegy/)

protone.JPGA '60-as évek elején születtem, elektrotechnikusként végeztem az iskoláimat, és már gimnazistaként is érdekeltek az elektronikai áramkörök, különösen az audioerősítők.
Fiatalkoromban a TV-k javításán keresztül ismerkedtem meg az elektroncsővel. Később a tranzisztorok elterjedésével jött a “tranyós” korszak: Hi-Fi,  PA- és hangszererősítők készültek nálam.
A '80-as évek végén a disco mellett még működtek „ bálozó zenekarok”, közülük az egyik felkért egy 200 W-os csöves erősítő építésére. Ekkor kezdtem el mélyebben foglalkozni a vákuumcsövek és erősítők technikájával.
A hangszererősítők  közül a billentyűs és főként a gitár erősítők irányába fejlesztettem a technikámat.
Ami a Hi-Fi-ket illeti, pár éve foglalkozom csöves erősítők készítésével amolyan  DIY-erként, néha kiélve vele a fantáziám.
Jelenleg tehát a csöves hangszererősítők és Hi-fi erősítők készítésével és szervizelésével foglalkozom. Műhelyemben minden érdeklődőt szívesen várok.

paa.png

 

Pedálok


Gajdos SMD (inaktív)

Hunor Tube Pedals

hunor_logo_mono_10.pngA nevem Grobe Rudolf, elektronikai műszerésznek tanultam.
Szerencsém volt, mert az időm legjavában innovatív munkahelyeken dolgoztam és jelenleg is egy ilyen csapat tagja vagyok. A feladatok megoldásában igyekszem új utakon járni, sok esetben a „hagyományok” teljes
félresöprésével. Ugyan voltak „zenei” próbálkozásaim, de végül mégis inkább a zenélés és zenehallgatás körüli elektronikai kihívások megoldása érdekelt.
A Hunor Tube Pedals ötlete 2015-ben egy munkahely megszűnésnek köszönhetően született meg, egy akkor
zenész kollégám unszolására. Megmondom, egyáltalán nem hittem az agyament koncepcióban. Mármint, hogy DC12V-ról működtessek elektroncsöveket és mindenféle hangzásokat hozzak ki belőlük. Aztán megszületett a „fagyisdoboznak” nevezett prototípus. Ennek „sikerén” felbuzdulva néhány évnyi fejlesztés után elkészültek a pedálok. A pedálok mellett nagy vágyam volt, hogy a sor végére egy HUNOR elveken működő erősítőt is készítsek. (A cikk írásának pillanatában ez még fejlesztés alatt van de nem kétlem, hogy hamar kilép a proto fázisból.)
A termékeim főbb jellemzői:
- amiből nem adok alább az az elektroncsövek hangzásvilága,
- a lehető legkisebb méret és súly (az erősítőm jelen állapotában 8ohm/70W, 16ohm/200W és 3,3 Kg),
- maximális kompatibilitás más gyártók termékeivel, beleértve természetesen a hangszereket is.

A tevékenységemet hobby szinten űzöm és a személyes kapcsolatok híve vagyok. A termékeim bemutatóin jó arcokat ismerek meg, sokukkal barátságot is kötünk. Számomra ezért éri meg.
Elérhetőség: http://hunortubepedals.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/hunor.tube.pedals.new/
Instagram: https://www.instagram.com/hunor.tube.pedals/
hun.JPG

Kasleder

Honlap: https://kaslederfx.com/

R.N.S. Pedals

Honlap: https://rns-pedals.eu/

 

Pickupok


Bognár Pickups

Honlap: https://bognarelectronics.com/home/

 

Hevederek


Tuba Dávid Leather

Facebook: https://www.facebook.com/tubadavidleather/
kepkivagas_1.JPG

Ez a cikk folyamatosan frissül!

Ha van olyan márka, amiről nem tettem említést vagy Te is hasonló dolgokat készítesz és szeretnél bekerülni a listába, akkor írd meg kommentbe valami elérhetőséggel. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarguide.blog.hu/api/trackback/id/tr418066582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása