Hangszedő típusok

2020. június 24. 17:05 - Rejtj

A gitárnak a hangját minden befolyásolja de a legnagyobb részében (kb. 80%) a hangszedő felelős ezért.

xy.png

Hangszedők csoportosítása:
Az elektromos hangszedőket avagy Pick-Up-okat alapvetően két csoportra osztjuk. Aktív és Passzív hangszedők. A passzív hangszedőket pedig két csoportra.
Egytekercses- un. Single Coil hangszedők és két tekercses- un. Humbucker hangszedők.

kep2.jpg

kep3.jpg

                                      Humbucker

 

 


                                   Single-Coil

12472592_800.jpg

kep4.jpg

 

        Single Coil hangszedők egy speciális fajtája, a P90         
                                                                                                                                  Aktív hangszedő


Hangszedők működése
Ahogy korábban is írtam egy gitár hangját alapvetően rengeteg dolog határozza meg, pl. test anyaga, kialakítása, nyak anyaga, fedlap anyaga, húrláb, húr stb.
Mivel az elektromos gitár erősítőből visszahallható hangját a hangszedő által felvett „jellel” érjük el így logikusan következik, hogy bizony nagyon nagy részben a hangszedő befolyásolja a hallható hangot.
A pick-up érzékeli a húr mechanikus rezgését és felerősíthető jellé alakítja. Az elektromos gitár hangszedői elektromágneses elven működnek és vezetéktekerccsel körbevett mágnesmagból állnak.
Amikor a húr a mágnes közelében mozog, a mágneses mezőben keltett változások miatt a tekercsben kis mértékű feszültség indukálódik. Ez a jel a gitárerősítő segítségével felerősíthető és módosítható - ezért lehet egy gitárral szép tiszta és torzított hangot is elérni.
A mágnes erőssége, formája, ötvözete, tekercselés menetszáma, vezeték vastagsága és összetétele változó tényező, így a hangzások és a kimeneti jelerősség tekintetében nagy a választék.

kep1.gif

 A Single-Coil hangszedők a pick-up-ok legegyszerűbb fajtája, ahol a mágnesmagot egy tekercspalást veszi körül. Szokás szerint ezek találhatók a Tele- és Stratocaster gitárokon, de még a Super-Strat gitárokon is előfordul. Hangja általában csilingelőbb, csattogóbb és ütősebb. Kimeneti jelszintje alacsony. Mivel sima egytekercsekről beszélünk, emiatt elég érzékeny a „zajokra”, amiket hajlamos felvenni. Emiatt van az, hogy egy nagyobb hangerőn vagy torzításon „zúgó” hangot hallunk vissza az erősítőből, annak ellenére, hogy nem játszunk a hangszeren.
Ezt ki lehet küszöbölni például árnyékolással, amiről ITT olvashatsz többet.

kep5.jpg

5981_diagram.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A Humbucker hangszedők kissé összetettebbek, mint a Single-Coilok, mivel két- tekercset és mágnesmagot alkalmaz. Leleményes módon úgy tervezték őket, hogy kiiktassa a tekercsek által felvett alapzaj nagy részét. Erősebbek, mint a Sinle-Coil pick-upok, simább, mélyebb tónusú hanggal rendelkeznek, jelerősségük is sokkal nagyobb. Mivel két tekercsből és négy vezetékből áll így több variációs lehetőséget kínálnak. 

Például, ha egy gitáron a nyaknál egy Humbucker hangszedőnk van, akkor megtehetjük, hogy lefelezzük, azaz úgy használjuk mintha egy sima Single-Coil hangszedőnk lenne.
A Humbuckereknek a lehetőségeihez mérten több fajtája is létezik, amik más-más igényeket szolgálnak ki. Pl. Single-Coil kinézetű hangszedők, amik valójában két tekercset használnak így megkapjuk a Humbucker előnyeit egy kompaktabb Single-Coil méretben.

kep6.gif

 Az Aktív hangszedők alacsony impedanciájú tekercseket használnak, kevesebb tekercsmenettel, ami alacsony áramfelvételt eredményez alapzaj nélkül. Általában kis teljesítményű mágneseket tartalmaznak, hogy ne „húzzák” a húrokat. Mivel ez önmagában használhatatlanul csendes hangszedőket eredményezne, az aktív hangszedők beépített előerősítéssel bírnak, mely ugyanarra - ha nem magasabb – szintre erősíti a jelet, mint a passzív hangszedők. Az alacsony impedancia révén az aktív hangszedős gitárok esetén nem jellemző az alapbúgás vagy egyéb zaj, mint a hagyományos passzív fajtáknál. A tekercselés, de még a felhasznált huzal is kevésbé hajlamos az interferenciára és zajra.
Hátránya, hogy az előerősítő meghajtására áramforrásra van szükség így elem szükséges a működtetésére és ha merülőben van az elem, akkor hamis hangot fog produkálni.

 

Hangszedők elhelyezkedése:
A hangszedőket alapvetően 6 féle összeállításban tudjuk használni.

SS azaz Single-Coil – Single-Coil, amik jellemzően a gitár nyakához közel és a húrlábhoz (híd) közel helyezünk el.

HH azaz Humbucker – Humbucker, amiket az SS féle elrendezés szerinti helyekre pakolunk be.

SSS azaz három Single-Coil, amiknél a harmadik pick-up-ot a nyaki és hídi hangszedő közé, középre helyezünk el.

SSH, amikor a hídi hangszedőt egy Humbuckerre cseréljük fel.

HSH, amikor a nyaknál lévő hangszedőt egy Humbuckerre cseréljük fel.

HHH, amikor a középsőt is egy Humbucker váltja fel.

kep7.png

Ajánlott videó: https://www.youtube.com/watch?v=GvPeumxRP7Q

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarguide.blog.hu/api/trackback/id/tr7215913218
süti beállítások módosítása