I'm rich! - Mi kerül 1 millióba egy gitáron?

2023. március 18. 20:00 - Rejtj

Sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy miért kerül annyiba egy gitár amennyibe. Laikus szemmel nézve érthetetlennek tűnik, hogy miért venne bárki 1 millióért gitárt ha már újonnan kaphat 50 ezerért egy ugyan olyan darab fát.
Tehát ha szeretnéd tudni miért drága egy-egy gitár vagy csak az értetlenkedő mugliknak akarod elmagyarázni, akkor ez a Te cikked.

beverb_masolata_2.png

A részek végén a 'summa' mindig az előző konstrukciókat is beleszámolja.

Hangszedők

Ha nem tudod mi a hangszedő kezd ITT. Az egyik legfontosabb és majdnem legköltségesebb része a gitárnak a hangszedő. Elsőre a legolcsóbb valaminek tűnhet, hiszen állandóan cserélik meg "olcsó" módosításnak hívják de - főleg nálunk - nem ez a helyzet.

Mivel a hangszedő adja az alapvető hangzásod kb. 80%-át, így érthető, hogy rengeteg márka létezik, amik közül általánosságban elmondható, hogy a DiMarzio és a Seymour Duncan hangszedők a legismertebbek, akik magas minőséget és választékot képviselnek, így most válasszunk ezekből.
(persze ezzel nem azt mondom, hogy ne létezne más kiváló minőségű márka)

A cikk írásának pillanatában a legolcsóbb DiMarzio humbucker hangszedő 41.790 Ft, a legolcsóbb Seymour Duncan 49.900 Ft.
A legolcsóbb DiMarzio single-coil hangszedő 33.290 Ft, a legolcsóbb Seymour Duncan 35.900 Ft.

Tehát, ha csak egy SS gitárról beszélünk csak a hangszedők 66.580 - 71.800 Ft közötti összegről beszélünk. És ebben az esetben még nem is válogattál, hogy neked mi tetszik, csupán levettük a polcról a legolcsóbbat.
Ugyan ezekből egy HSH konstrukcióban már 116.870 - 135.700 Ft az ár.

Általában elmondható, hogy amikor egy gitár csupán 60 - 110 ezer forint között mozog, akkor ezek az elsődleges dolgok, ahol a gyártók spórolnak és igyekeznek olcsóbb alternatívák után nézni.

Summa: 66.580 - 135.700 Ft

 

Húrláb

A következő hatalmas költséget felemésztő alkatrész a híd, azaz a húrláb. 
Ebben az esetben választhatunk tremolós és fix közül. Tremolósból jelen esetben egy Floyd-Rose kialakítást fogunk választani.

Figyelembe vett márkák: Schaller, Ibanez, Babicz, Fender, Floyd-Rose
A legolcsóbb általános (nem tele) fix húrláb 29.990 Ft. (Babicz)
A legolcsóbb Floyd-Rose típusú 71.400 Ft (Schaller)

Summa: 96.480 - 207.100 Ft

 

Hangolókulcs

Szintén nagyon fontos rész, hiszen nem double locking (Floyd-Rose) esetén ezek tartják a hangolást.

Figyelembe vett márkák: Fender, Daddario, Schaller, Gotoh
Legolcsóbb 15.790 Ft. (Gotoh)

Summa: 112,270 - 222.890 Ft

 

Egyebek

Felső nyereg (nut): 8.299 Ft
Állás kapcsoló: 8.899 Ft
Jack: 1.500 Ft
Potméter: 3.999 Ft / db (Általában 2 minimum van egy hangszeren, hisz Volume és Tone.)
Bund: 799 Ft egy 2.7 x 1 x 240 mm-es nikkel-ezüst darab és kb. 6 kell. Egy rozsdamentes acélos már 15.990 Ft de ebből 1 elég.
Nyakmerevítő pálca: 3.999 Ft

Részösszegzés

Tehát, EDDIG elmondható, hogy a gitárunk valahol 147.759 és 258.379 Ft között járunk. Ez kerekítsük fel csavarokkal és kábelekkel, így kapunk 150 - 260 ezer forint közötti összeget és még nincs fánk sem, ami az egészet összefogná. kepkivagas_1.PNG

 

Fák

Hu... na innentől indulunk meg a lejtőn, amit már nem olyan egyszerű behatárolni.

Hogy megnézzük kb. milyen fából melyik része készülhet a gitárnak, ahhoz javaslom a Gitár Fák oldalt elolvasásra.
Ebben a részben nem arról fogok beszélni milyen fák vannak/léteznek, hanem hogy mennyibe is kerülhet egy-egy fadarab és miért képviselhet hatalmas értéket.

Először vegyük górcső alá azokat a test, nyak és fogólap fákat amik könnyedén elérhetőek és simán megvehetjük valamelyik boltban.
Tegyünk különbséget a "kész, kezelt" testek, nyakak között, valamint a nyers- még megmunkálás előtt állók között.

Megmunkált, kész termékek

Ezekben az esetekben az 'Egyebekben' szereplő tételek egy részét "megspórolhatjuk", valamint ezekkel van a legkevesebb dolgunk. Nem kell festeni, lakkozni, reszelni, bundozni stb., csupán összeállítani a kész nyakat és a kész testet és mehetnek is bele a hardverek. 

Ebben az esetben a legolcsóbb kész test 108.900 Ft, kész nyak pedig 82.000 Ft.
KÉSZ GITÁR ÁRA: 325 - 435 ezer forint, magyar ÁFA levonása után 256 - 343 ezer forint.

Levonások

Nyilván ezek a civil piaci árai egy hangszernek. Tehát ha te szeretnél egy gitárt összerakni szuper alkatrészekből, akkor ilyen árral kell számolni.
Azonban egy cég (gyár) sokkal olcsóbban tud pár dolgok beszerezni, így ugyan ennek a gitárnak az gyártási költsége kb. 180 és 280 ezer forint lehet de lehet sokat is mondtam.
(ha valaki pontosabb számot tud, kommentbe dobja be)

Felvonások

A fenti ár nyilván semmit nem tartalmaz abból ami a gitár elkészüléséhez vezetett. Értem ezek alatt az olyan láthatatlan költségeket, amiket Te mint vásárló nyilván nem látsz de kő keményen rámennek az árra.

A teljesség igénye nélkül:
+ márka neve
+ tárolás, szárítás
+ dolgozók bérezése
+ géppark beszerzése
+ rezsi árak
+ engedélyezési költségek (pl. fa beszerzésre)
+ szállítási költségek
+ az adott ország ÁFÁ-ja (27%....pf)
+ stb.

Természetesen ezek a dolgok nem pontosan igazak, hisz ugyan ezek az árak rámennek az alkatrészekre is amiket berendel a gyártó (pl. DimArzio hangszedőt nem elkészíti, hanem megvásárolja), de ezt most fogadjuk el így.

Még essen pár szó a márkáról is.
A márkáknak azért van nagy szerepe az árazásban, mivel egy nevesebb gyártó neve egyenlő a minőséggel, ami miatt bizakodóbbak vagyunk vele szemben, hisz garantált, hogy nem egy hulladékot kapunk a pénzünkért. Ezért van, hogy a nem ismert, vagy kézműves modellek nem kerülnek annyiba a használt piacon mint egy Ibanez vagy Fender pedig simán lehet hogy az adott custom gitár sokkal jobb anyagfelhasználással és összeszerelési minőséggel készült mint a márkázott társa.

 

Presztízs kategória

Na és elérkeztünk a unltimate, limitless kategóriához. Ide tartozik minden olyan hangszer, amiket nem feltétlen azért vesznek mert fényévekkel jobb mint a többi, hanem vagy mert limitált szériás, mert valaki által használt, mert régi vagy mert olyan anyagok felhasználásával készült amiknek beszerzése ma már erősen korlátozott vagy lehetetlen/illegális beszerezni.

Eddigi információnk alapján kijelenthetjük, hogy számunkra, hétköznapi magyar emberek számára újonnan vásárolva PAPÍRON kb. 4 - 500 ezer forint között mozog egy kommuna de már jó minőségű felszereltséggel rendelkező márkás gitár.

Viszont ebben a presztízs kategóriába tartozó gitárokon már nagyrészt nem a hangszer alkatrészeket fizetjük meg, hanem a fákat. Megpróbálom a lehető legtömörebben összefoglalni.

Elmélet
A gitár hangját nagyon sok minden befolyásolja, kezdve a fától egészen a hangolókulcsokig minden.

Kezdjük a külsővel. Az olyan gitárok, amiknek valamilyen díszesebb toppja van már általában kicsivel drágábbak, hiszen olyan fát kellett választani majd kivágatni és megmunkálni aminek a mintája különlegesebb. Mint az alábbi képen látható darabok is.

nevtelen_1.png

Golden Era

Maradva a fánál, minden fának más-más tónusa van. Egy mahagóni sötétebb, egy éger világosabb tónust produkál. Egy testen átmenő nyakas gitár nagyobb sustain-nel rendelkezik mint egy csavarozott nyakú ÉS egy régebbi gitár "beérettebb" hangot ad.
Ezen elméletek miatt kijelenthető, hogy a gitárosok nagy része eléggé bigott. (sajnos kicsit én is)

Ezt egy példával szemléltetném.
Stradivari hegedűk. A világ legdrágább hangszerei között szerepel az a fennmaradt néhány darab. Ezeknek három oka van. Egyrészt kiváló minőségűek, elvileg kimondhatatlanul fantasztikus fából készültek és régiek. (nyilván a ritkaságáról ne beszéljünk mert az mellékes) Ezen tulajdonságai miatt a mai napig úgy terjed a köztudatban, hogy a legjobb hegedűk. AZONBAN több esetben is arról számoltak be "hozzáértők", hogy szép a hangjuk de léteznek olyan hegedűk elérhetőbb árban, amiknek ugyan olyan szép vagy sokkal szebb hangja van. PÉLDA

Ebből tehát kitűnik, hogy minden márkának a Golden érájában (az elvileg legjobb minőségű darabok gyártási évei) készült darabok a gitárosok nagy többsége számára idealizáltak és emiatt a legdrágábbak is. Tehát itt az ár már egy nagyobbat ugrik ha pont egy olyat fogunk ki.

Golden era évei a Gibson-nak 1948-1966, Fender 1946 - 1970, Ibanez 1987 - 1993.

Custom

Eddig azt beszéltük, hogy a Golden érás hangszerek már nagyon drágák tudnak lenni. De ha egy Golden érás Custom gitárról beszélünk hát akkor végünk van.
Általánosságban elmondható, hogy minden nagyobb gitárgyártó cégnek van egy un. Custom Shopja, ahol egy bizonyos modellre teljesen egyedi igényeket lehet kérni. Pl. X gitárnak legyen kicsit vastagabb nyaka, ilyen toppja, ilyen színnel, amolyan hangszedőkkel stb.
Ezek a kategóriájú hangszerek már elképesztően drágák a napjainkban is, mivel a legmagasabb minőséget képviselik. Itt általában a külön foglalkozást és a hangszerészt fizetjük meg a prémium anyagok mellett.
Ha egy gitár a Golden érában Custom Shoppos és olyat is akarsz csőd.

ÉS?

De mi van abban az esetben ha nem Golden érás és/vagy nem Custom Shop a hangszer és mégis 1 millióba kerül?
Itt jönnek be a már beszerezhetetlen vagy erősen korlátozott fák.

A gitárkészítés gyerekkorában még nem voltak nagyon törvények, amik szabályozták volna az egyes fák beszerzését és felhasználását. Emiatt a korai hangszerekhez szabadon használhattak olyan fákat, amiket ma már nem is nagyon ismerünk mivel nem találkozunk velük. Pl. ében fa, koa, honduras mahagóni vagy mocsári kőris, aminek a beszerzése erősen korlátozott és engedély köteles. De említhetném a rózsafát is, ami ugyan még eléggé elterjedt de elvileg már ezeknek a felhasználására és behozataléra is erős törvénykezések vannak.

Ezek miatt a gyártók elkezdtek alternatívákat keresni.
Így már csak nagyon ritka esetben találunk ilyen ritka fás gitárokat az új hangszerválasztékban. Ezek a "betiltott" fák, ha nem is a legjobbak vagy legszebb tónusúak de van egy egyedi hangja mindegyiknek, ami befolyásolja a hangot kellő mértékben ahhoz, hogy ugyan azzal a settingel de különböző gitároknál halld a különbséget. (már ha kellően jó hozzá a füled)
Ezek, a hangzás szempontjából 5-10%-os különbségek miatt képesek egyesek (sokan) kifizetni + 3, 4, 500 ezer forintokat.

Dedikált

 A márkázott részletezés végén még mindenképpen meg kell említeni a "signature" modelleket.kepernyofelvetel_159.png

Ezt két részre szedném. A konkrét signature gitárok és azok, amiket egy-egy híres zenész használt, főleg ha az a legjobb lemezük koncertjén is felbukkant.
Utóbbi esetben nyilván ez már csak azoknak lesz érték akik kedvelik az adott embert vagy együttest.
Előbbi esetben azonban nem akárkiknek, akármelyik modelljéről beszélünk hanem a Golden érába tartozó legnagyobb gitárosok modelljeiről. Pl.: Steve Vai szériái (1988) vagy Joe Satriani szériáit és még lehetne sorolni. Itt már önmagában is kiváló hangszerekről beszélünk azonban a signature miatt már egy nagyobb presztízsnek örvend mint bármilyen más széria.

+1 Handmade

Itt mint kiegészítés tenném hozzá, hogy az eddig bezárólag az olyan gitárokról esett szó, amiket egy-egy nevesebb gyártó készített, megfelelő évben, megfelelő emberek nevével stb.
Azonban van a "Handmade" kategória, ami kicsit eltér.

Itt kizárólag az olyan hozzáértő emberekre gondolok, akik pontosan tudják, hogy hogyan és miért úgy épül fel egy hangszer ahogy. Az ilyen emberek munkái általában teljes egészében a megrendelő igényeihez vannak párosítva emiatt drágák de nagyon jó hangszerek tudnak születni a kezük alatt.

Ha úgy érzed nem találod meg a számításaidat a piacon, akkor érdemes lehet felkeresni egy hangszerkészítő szakembört, aki a Te kívánságaid alapján összehozza a leírt igényeid szerinti tökéletes hangszert. ;)
Hamarosan közzé teszek egy listát, ahol fel fogom tüntetni a(z) -lehetőleg- összes hazai gitár- és más hozzá kapcsolódó cuccok építőit, ahonnan majd tudtok csipegetni.

Természetesen ez sem lesz olcsó buli, hiszen ki kell csengetni a fent említett minőségi anyagokat, a mester szakértelmét és temérdek idejét, amit az elkészítésével töltött.
Erről egy viszonylag részletes videósorozat ITT.

Végszó

Persze az 5 - 600 ezer feletti gitárok sok esetben már kicsit túlmisztifikáltak és ezért kerül rájuk ez az árcédula. Azt viszont ne felejtsétek el, hogy attól mert jó és drága hangszered van, az nem garancia se a jobb játékra, se a jobb hangra. Egy olcsó de jó szerelésű gitárból és ki lehet hozni egy szuper hangszert. Persze, nem biztos, hogy olyan lesz mint az, ami alapból 4 - 500-ba kerül de igényeid és elvárásaid majd megmondják, hogy elég-e vagy sem.

Kicsit hosszúra sikerült ez a bejegyzés de úgy érzem így tudtam csak adni egy átfogó képet. Természetesen nem pontos számokról beszélünk és nem is 100%-os a infó halmaz de ipari információk híján és annak érdekében, hogy ne egy egész estés írás legyen úgy gondolom sikerült átadnom a lényeget és megértetni azokkal egy gitár árának az összetevőit, akik csak kérdően néztek rád, amikor elmondtad a hangszered árát.
Ugye, hogy az a 100 ezer már nem is tűnik olyan soknak? :D

                                                                                                                                                                                                                               "Pssszt, nem lopott Jim Root
                                                                                                                                                                                                                                 signature olcsón érdekel?"
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarguide.blog.hu/api/trackback/id/tr5418073608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása