TUNEing Műhely - 01 Árnyak birodalma

2022. november 07. 01:14 - Rejtj

Az elektromos gitárok modolásának és tuningolásának számos módja van, amivel valamilyen olyan hatást érhetük el amit egy sima húrcserével vagy hangszedő cserével aligha. A TUNEing Műhely sorozatban (figyelted a szójátékot) ilyen és ehhez hasonló témakörökkel fogok foglalkozni. 
Mai fogásunk a gitár árnyékolása.

nevtelen.png

GITÁR ÁRNYÉKOLÁS

Gitár árnyékolás terén nem fogok sok mindent írni, mivel találtam egy remek website-ot ami leírja ezt a folyamatot, azonban szeretném kiegészíteni a mondandókat.

A cikket ITT tudod elolvasni.
SZERK.: Sajnos megtörtént amitől féltem, hogy az oldal idő közben megszűnt, így megpróbálom ebbe a cikkbe betenni az ott leírtakat ha megtalálom valahogy. Ellenben ha nem sikerül, akkor leírom én az egészet.

FONTOS!
HH vagy H gitárt, illetve maga a humbuckereket felesleges árnyékolni, az esetükben nem fogsz elérni javulást, ha azonban HSS, HSH vagy HS gitárod van, akkor már érdemes végigmenni az egészen ha már úgy is megcsinálod a single-coil(ok)-ra. (legyen szép)

Szükséges eszközök:
- csavarhúzó
- öntapadós rézfólia
- olló
- folytonosság (kontinuitás, rövidzár) ellenőrző készülék (pl. multiméter)
- nagy hely
- k*va sok türelem

A gitár leárnyékolása egy igen hosszú és macerás folyamat, úgyhogy úgy állj neki, hogy el fog tartani egy darabig.
Ez az idő kb. 2-3 órát vehet igénybe HA szerencséd van. Ha nincs és úgy jársz mint én, akkor ez bőven feljebb kúszhat 6-ra is. (nem részletezem miért de a koptatólappal akadtak kínjaim...)

Öntapadós rézfóliát olcsón, jó áron (kb. 2500 Ft) a Lidl-ben lehet néha kapni a kerti részlegen, mivel ők csigák ellen szánják cserepekre. (pf...)
A vastagsága mindegy, de nem javaslom se a túl vastagat se a túl véknyat. Én 5cm szélessel csináltam és 10m volt rajta, amiből szinte alig ment el.

Végezetül fontos, hogy miután elkészítetted az árnyékolást MINDENKÉPPEN ellenőrizd, hogy a legtávolabbi pontjától egészen a Jack aljzat földjéig van-e folytonosság (rövidzár). Ezt érdemes több ponton is leellenőrizni. Ha valahol nem lenne, akkor nem szükséges forrasztani, elég csupán kicsit megkaparni a két rézfólia találkozását. Az elég szokott lenni.
Fedlap esetén pedig szintén nem szükséges plusz egy vezeték kihúzása az összekapcsolásukra. A legegyszerűbb és legelegánsabb módja ha a fedlapon és a testnél is rézfóliát húzol ki a csavarfuratokig. Így amikor összeszereled őket, akkor a csavarok által már létrejön a kapcsolat.

301471337_306788788324502_3516718609535008569_n.jpg

KONKLÚZIÓ

Az eredmény nem abban fog megnyilvánulni, hogy jobb lesz a gitár hangja, csupán abban, hogy a single-coil nem fog gerjedni, azaz nem lesz vagy jóval halkabb lesz a statikus zaj hangja, amit felvesz "néma" állapotban.
Erről egy remek videó: CLICK

Let's SHIELD!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarguide.blog.hu/api/trackback/id/tr9317968292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása