Gitár fák

2020. június 22. 16:35 - Rejtj

A gitárban felhasznált fák 3 csoportba sorolhatók alapvetően. Test-, nyak- és fogólap fa. Mindegyiknek megvan a maga jellegzetes tulajdonsága. Keménység, puhaság, súly, hangforma stb. Itt ezeket vesszük át.

Ez egy elég nagy témakör mivel rengetegféle fából készül hangszer, így a cikk végére be fogok tenni két linket ahonnan részletesebben tájékozódhattok. Én itt csak a gyakori fákat fogom megemlíteni.
guitartree.jpg

Test fa

Éger:
Fender és Squier gitároknál a legelterjedtebb. Könnyű a súlya és a megmunkálása is. 
Hangzásáról azt állítják a legkiegyenlítettebb, egyenlő arányban van a mély, a közép és a magas hangtartomány. (forrás alább)

Nyár:
Égerhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik de kicsit nehezebb. Az olcsóbb gitárok jellemzően ilyen fából készülnek. Azonban ne tévesszen meg senki, attól még jó hangja van.

(személy szerint nekem jobban tetszik a nyár hangja mint az égeré)

Mahagóni:
Jellemzően a Gibson és Epiphone gitárok készülnek ebből de persze kb. minden gyártónál meg lehet találni kisebb/nagyobb mennyiségben. Finom erezetű fa. Súlya inkább nehéz (talán a legnehezebb gitár fa).

Hangja telt és meleg.

Basswood:
Gyakorlatilag egy mahagónihoz hasonló hangú fa, ami olcsóbb és könnyebb.

Kőris:
A kőrisnek két nagyon különböző fajtája van: az északi kemény kőris és a mocsári kőris (amerikai kőris vagy vörös kőris).

Az északi kemény kőris nagyon kemény, nehéz és tömör. Tömörsége hozzájárul a fényes hangzáshoz és hosszú hangkitartása miatt nagyon népszerű. Színe krémes, de előfordul, hogy belseje rózsaszínű vagy barna is lehet. A fafelület pórusai nyitottak és sok megmunkálást igényelnek a feltöltéshez.

A mocsári kőris egy díjnyertes fa több okból kifolyólag. Ez viszonylag könnyűsúlyú fa, ami miatt könnyen megkülönböztethető a kemény kőristől. Az ötvenes években a legtöbb Fender test mocsári kőrisből készült. Az erezet nyitott, színe krémes. Ez a fa kitűnő választás natúr megmunkáláshoz. Rendkívül muzikális, a világosság és melegség kellemes egyensúlyát kínálja.

 Ajánlott videó: https://www.youtube.com/watch?v=seFBVpGmXKk
 

Nyak fa

Mahagóni:
(fentebb)

Jávor (juhar):
A leggyakrabban használt nyakfa de nem ritka hogy fogólapként is alkalmazzák. Tömör, nehéz és kemény. Hangzását tekintve inkább a fényes, csilingelőbb kategóriába sorolható.

Égetett juhar:
Gyakorlatilag ez is juhar, azonban az ún. torrefálás (torrefaction) eljárás során kiégetik belőle cukrot, az élő cuccokat (pl. moha) és elpárologtatják belőle a vizet. Emiatt egy kissé barnás, vintage-es külsőt kapunk, aminek páratlan előnye, hogy nem igényel annyira kezelést (mint pl. fogólap esetén a rózsafa), nem szárad olyan gyorsan a fogólap, nem kell lakkozni, valamint ellenállóbb a párával és hőmérsékleti változásokkal szemben.

 Részletesebben: ITT

Fogólap fa

Jávor (juhar):
(feljebb)

Rózsafa:
A legikonikusabb fogólap fa. A legnagyobb old-school gitárosok gitárjainak fogólapja valószínűleg ebből a fából készültek. Azonban fajvédelmi okokból ma már erősen korlátozva van a rózsafa felhasználása így a gyártók más alternatívákat keresnek ezek helyettesítésére. Így ha régebbi/használt gitárt vásároltok, akkor annál valóban elképzelhető a rózsafa.

Ébenfa:
Nem sokat tudok róla mondani azon kívül, hogy iszonyú ritka és nagyon szép. Ritkasága abból fakad, hogy 2011 óta erőteljesen korlátozták ennek a fának a kitermelését.

 

 

Forrás:
http://www.alexagitar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=267&Itemid=421&lang=hu
http://www.alexagitar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=271&Itemid=431&lang=hu
https://normans.zendesk.com/hc/en-us/articles/213850143-What-Tonewood-Should-I-choose-https://slackershack.files.wordpress.com/2012/04/guitartree.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gitarguide.blog.hu/api/trackback/id/tr6715907428
süti beállítások módosítása